Tips and Tricks

Cand sa iti cumperi biletul de avion?

Luni, marti, miercuri. Daca vrei sa-ti rezervi bilete si te intrebi cand e momentul potrivit, trebuie sa stii ca cele mai multe companii aeriene au tarife reduse la inceputul saptamanii.

Direct sau non-stop?

Trebuie sa stii ca intre un zbor direct si unul non-stop este o mare diferenta. Zborul direct poate avea escale de scurta durata, in timp ce zborul non-stop nu are.

Ce sa iei cu tine in avion

Este recomandat sa ai la tine casti sau dopuri de urechi pentru atenuarea zgomotului. Pentru copiii nerabdatori, un dvd player portabil, nu ocupa loc mult si vei avea liniste pe durata calatoriei. Nu uita gelul de maini dezinfectant, avionul poate fi un mediu propice pentru dezvoltarea virusilor. Daca calatoresti distante lungi, nu-ti uita kit-ul pentru un zbor confortabil.

Cu capul in nori?

In ce zile sa zbori?

Daca nu ti-ai facut rezervare din timp si te hotarasti de pe o zi pe alta, atunci trebuie sa stii ca marti, miercuri si sambata sunt zilele cele mai potrivite pentru zborurile neplanificate. Astfel poti sa iti gasesti bilet mai usor si la preturi bune.

Cum sa te folosesti de bonusurile companiilor aeriene

Cei care calatoresc mult beneficiaza de la anumite companii de puncte bonus (mile) care pot fi folosite la zborurile urmatoare sau sa le schimbi pentru a inchiria masina sau sa platesti cazarea la hotel.

Hidratare

Nu uita sa bei multa apa inainte de a te imbarca, apa in avion poate fi foarte scumpa daca compania aeriana este una low cost. Nu inlocui apa cu cafea, alcool sau bauturi carbogazoase care te deshidrateaza.

Mancarea in avion

Daca ti se ofera sa alegi dintre doua feluri de meniuri, este recomandat sa alegi varianta asiatica/vegetarian, mult mai usor de digerat la altitudine.

Lovit de fulger?

Este putin probabil ca un avion sa fie lovit de un fulger in timpul zborului, dar daca totusi se intampla, avioanele sunt echipate corespunzator pentru a nu fi avariate; vei vedea doar o lumina puternic si posibil un zgomot puternic, asa ca nu-ti face griji suplimentare daca afara e furtuna.

George

Asa se numeste pilotul automat :)

Aplicatii smartphone de luat in calatorii

Transportist

Este o aplicatie care te ajuta sa-ti faci traseul potrivit in functie de mijlocul de transport ales. Ai harti, posibilitatea de a allege intre metrou, bus, tramvai sau pe jos si odata descarcate hartile le poti folosi fara conexiune la internet.

Here

O aplicatie pentru Android deocamdata, cu ajutorul careia poti sa iti descarci harti si sa le vezi offline. Te ajuta sa localizezi si mijloacele de transport, orarul acestora si iti calculeaza distanta pana la destinatie. O aplicatie de mare folos atunci cand esti in strainatate si nu vrei sa iti consumi inutil internetul.

Trip Advisor Offline City Guides

Este una dintre aplicatiile cele mai descarcate: contine informatii despre hoteluri, restaurante, obiective turistice si se bazeaza pe notele date de alti turisti.

Nu uita cand pleci!

 • Lasa-ti datele de contact-inclusiv numele hotelului, numere de telefon, itinerarul, numarul asigurarii
 • Numarul companiei de securitate in cazul in care se declanseaza alarma; un numar de telefon al unui vecin/prieten care poate fi contactat in cazul in care tu esti ocupat cu vacanta ta :)
 • Fixeaza termostatul pe o temperatura mai scazuta
 • Lasa bani cash pentru urgente, cumparaturi etc, in cazul in care familia ramane acasa. Nu pleca cu cheia de la masina in buzunar!
 • Stabileste cu un prieten apropiat un program pentru hranirea cainelui, udatul florilor sau al gazonului.

Pieton?

In Londra

La trecerea de pietoni trebuie sa te asiguri ca nu vin masini din partea dreapta. Si ai grija, uneori poate fii verde la semafor pentru cai.

In Amsterdam

Cele mai multe accidente sunt intre pietoni si biciclisti. Si fiindca biciclistii au intotdeauna dreptate este mai bine sa inchiriezi o bicicleta :)

In Bangkok

Scuterele au prioritate inclusiv in fata masinilor, asa ca fereste-te!

Sa ai la tine mereu o haina de ploaie, apa si un ID in cazul in care vrei sa inchiriezi o bicicleta.

Esti pe val?

 • Nu incercati sa vizitati tot vasul in prima zi de croaziera
 • Nu incercati sa mancati in toate restaurantele de specialitate
 • Nu stati prea mult timp in cabina
 • Nu va considerati mult prea seriosi pentru a participa la activitatile de divertisment de pe vas :)
 • Nu uitati sa va purtati frumos si cu membrii echipajului
 • Nu refuza medicamentele impotriva raului de mare
 • Daca esti pe un vas mic si medicamentele nu au efect, du-te intr-o cabina si culca-te, nu vei simti nimic :)